Tendinita este o leziune destul de comuna, in special in timpul activitatilor sportive sau profesionale. Dupa cum sugereaza si numele, acestea afecteaza tendoanele.

Dar ce este exact un tendon? Care este functia tendoanelor in cadrul sistemului nostru musculoscheletal? Cum se manifesta tendinita? Cum este tratata si, mai important, cum poate fi prevenita acest tip de leziune? Vom raspunde la toate aceste intrebari in acest articol.

Ce este tendinita?

Tendinita apare atunci cand un tendon devine iritat sau inflamat. Tendoanele sunt benzi de tesut formate din fibre solide care reprezinta capatul terminal al muschilor. In interiorul articulatiilor, tendoanele ataseaza muschii de oase. In acest fel, acestea au mai multe functii importante.

In primul rand, tendoanele permit miscarea articulatiilor, transmitand energia generata de muschi catre oase, pentru a le face sa se miste. Impreuna cu ligamentele, tendoanele participa si la stabilitatea articulatiei. In plus, prin tendoane trec multi nervi, asa ca acestea ajuta la transmiterea de informatii importante catre creier. De exemplu, atunci cand ridicam o sarcina, tendoanele conectate la muschii degetelor si ai mainii vor transmite informatii privind greutatea acestei sarcini.

Tendinita apare atunci cand un tendon este supus unui stres semnificativ. Acest lucru poate aparea din cauza miscarilor repetitive sau inadecvate, un efort semnificativ in timpul practicarii unui sport, etc.

Cum se manifesta tendinita?

Simptomele tendinitei sunt de obicei destul de usor de recunoscut. Acestea vor afecta zona tendonului in sine, precum si membrul la care este atasat. Tendinita poate cauza:

Sensibilitate sau durere care se intensifica atunci cand se efectueaza miscari cu membrul afectat;

Umflatura usoara a tendonului;

Aparitia unui nodul pe tendon;

Slabiciune generala a membrului si scaderea gamei de miscare.

Ce sa faci si cand sa consulti un medic?

Odihna este necesara atunci cand suferi de simptomele tendinitei. De fapt, este necesar sa opresti temporar practicarea sporturilor sau activitatea care a cauzat durerea. Aplicarea de gheata si utilizarea analgezicelor, cum ar fi unguentul Calm Dolor Rapid, sunt de asemenea recomandate in primele zile pentru a reduce inflamatia si a controla simptomele.

Atunci cand nu exista o imbunatatire dupa cateva zile, este cel mai bine sa consulti un medic. Diagnosticul afectiunii este de obicei destul de simplu si se face in timpul unui examen fizic. Atunci cand se suspecteaza o leziune mai serioasa, se poate solicita un examen mai amanuntit, cum ar fi o RMN.

Consultarea unui fizioterapeut poate fi de asemenea relevanta atunci cand crezi ca ai tendinita. Expertiza acestui profesionist poate ghida in mod cert diagnosticul. In plus, el poate prescrie exercitii de reabilitare pentru a recupera o buna gama de miscare si a controla simptomele. Exercitiile vor ajuta de asemenea la intarirea muschilor atasati tendonului pentru a preveni recidiva.

Cum sa previi tendinita?

Tendinita este adesea cauzata de prea mult efort sau miscari inadecvate, in legatura cu activitatile sportive sau profesionale. Iata cateva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea acesteia:

Reduce intensitatea

Daca tendinita este cauzata de un sport sau o activitate de agrement, este important sa reduci intensitatea practicii, sau chiar sa o opresti temporar. Daca apare durerea in timpul unei activitati, este recomandat sa faci o pauza pentru a odihni structurile articulare.

Imbunatateste tehnicile

Cand vine vorba de activitate fizica, este intotdeauna important sa ai o tehnica buna de practica pentru a "te misca corect". Atunci cand incepi o noua disciplina sau exercitii noi, este deci potrivit sa obtii informatii si sfaturi de la un profesionist, cum ar fi un antrenor.

Variaza activitatile

Activitatile care cauzeaza un impact semnificativ asupra articulatiilor au un risc mai mare de leziuni. Acest lucru este valabil in special pentru jogging pe suprafete dure, cum ar fi asfaltul. Prin urmare, este important sa variezi activitatile, includand sporturi cu impact redus, cum ar fi ciclismul sau inotul.

Intareste muschii

Intarirea muschilor este o modalitate de a consolida oasele si diversele structuri articulare, cum ar fi tendoanele. Exercitiile de intarire tintite pot ajuta la prevenirea tendinitei si a diverselor forme de leziuni, precum si la incetinirea pierderii abilitatilor fizice care vine odata cu imbatranirea.

Imbunatateste postura la locul de munca

Adoptarea si mentinerea unei posturi bune la locul de munca si in timpul activitatilor profesionale reduce tensiunea asupra tendoanelor. Postura incorecta, pe de alta parte, este legata de numeroase dureri musculoscheletale.

Este Genacol Plus eficient in ameliorarea acestui tip de durere?

ABSOLUT! Produsul nostru Genacol Plus este eficient in ameliorarea temporara a durerilor musculoscheletale. De asemenea, ajuta la reducerea intensitatii acestor dureri in doar 3 ore. Este o alternativa naturala interesanta la alte analgezice disponibile fara prescriptie medicala, care pot reprezenta un risc pentru ficat atunci cand sunt utilizate in cantitati mari.

Genacol Plus este ideal in ameliorarea tendinitei cauzate de sporturi, miscari repetitive la locul de munca sau munca fizica intensa. Pastreaza-l la indemana pentru a ajuta la ameliorarea durerii in timp ce te recuperezi de la tendinita!

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un cupon de reducere

Newsletter signup

Please wait...

Multumim!

Distribuie