Colagenul si somnul
Somnul nu reprezinta o intrerupere a activitatii in organism; este doar o alta forma de activitate si este indispensabil pentru recuperare.
Cercetarile au aratat ca majoritatea lucrarilor metabolice necesare pentru repararea organismului au loc atunci cand dormim. Somnul este impartit in mai multe faze sau etape. Primul se refera la inducerea somnului, al doilea marcheaza inceputul somnului. Fazele 3 si 4 sunt caracterizate de undele cerebrale lungi si regulate; acesta este somnul profund. Ultima faza este asociata cu miscari rapide ale ochilor si corespunde perioadei in care au loc visele. In timpul somnului profund (etapele 3 si 4) corpul elibereaza hormon de crestere. Acest lucru determina cresterea in randul tinerilor, precum si regenerarea si reparatia tesuturilor la adulti. Ciclul de somn se repeta in acelasi mod timp de mai multe ore, astfel incat sa trecem prin cele 4 faze de somn de mai multe ori in timpul unei singure nopti.
Prin urmare, pentru a intari muschii, tendoanele, ligamentele si cartilajul si pentru a regenera organele si pielea, organismul trebuie sa treaca printr-un proces de sinteza a proteinelor, care are loc exact in timpul fazei profunde de somn. Din pacate, sinteza proteinelor devine mai putin eficienta cu imbatranirea si procesul de regenerare incetineste. Colagenul hidrolizat se dovedeste a fi un supliment nutritional excelent pentru organism, deoarece ii furnizeaza secventele de aminoacizi care sustin regenerarea si sinteza proteinelor noi in timpul somnului. Desigur, somnul reprezinta baza regenerarii si este esential pentru sanatatea noastra.
Concluzie: un somn mai bun inseamna o recuperare mai buna.