Genunchiul este o articulatie puternica si complexa. Cand mergem, alergam, sarim, etc., folosim genunchii. Aceste actiuni necesita flexionarea genunchiului si activarea muschilor din aceasta articulatie. Genunchii joaca de asemenea un rol important in stabilizarea posturii noastre. Fiind deseori solicitati si suportand greutatea corpului nostru atunci cand ne deplasam, durerea de genunchi este comuna si afecteaza multe persoane.
Abordam aceasta problema importanta in articolul urmator. Discutam despre anatomia genunchiului si cauzele comune ale durerii in aceasta articulatie.
Articulatia genunchiului
Genunchiul este format din muschi mari si oase ale piciorului, inclusiv femurul, cel mai mare os din intregul corp uman. Aceste structuri importante sunt conectate de tendoane si ligamente, care participa la miscarea genunchilor. Exista de asemenea anumite structuri articulare care permit articulatiei sa functioneze si sa alunece corespunzator.
Iata principalele componente anatomice ale genunchiului:
Oase
Femurul, tibia, fibula si rotula sunt cele 4 oase care se unesc pentru a forma genunchiul.
Muschi
In cadrul genunchiului se pot gasi mai multi muschi, inclusiv cvadricepsul, hamstringii, muschii abductori ai coapsei si muschii gemeni ai gambei.
Tendoane
Tendoanele sunt benzi de tesut fibros care conecteaza muschii la oase. Astfel, permit transmiterea energiei de la muschi la os pentru a permite miscarea articulatiei. In cadrul genunchiului se pot gasi doua tendoane: unul conecteaza rotula la cvadriceps, in timp ce celalalt conecteaza rotula la tibia.
Ligamente
Ligamentele conecteaza oasele in cadrul aceleiasi articulatii pentru a promova stabilitatea articulatiei. In cadrul genunchiului, gasim ligamentul cruciat anterior, ligamentul cruciat posterior si cele doua ligamente laterale.
Meniscuri
In cadrul genunchiului se pot gasi doua meniscuri. Acestea sunt mici perne cartilaginoase care permit distribuirea presiunii. Impreuna cu ligamentele, asigura stabilitatea articulatiei.
Alte structuri articulare
Avand in vedere ca genunchiul este o articulatie mobila, exista structuri articulare importante in centrul sau care ajuta la asigurarea unui alunecare confortabila a articulatiei. Printre acestea se numara cartilajul si cavitatea sinoviala.
Cazul particular al rotulei
Rotula, cunoscuta si sub denumirea de patela, este micul os rotund situat in partea din fata a genunchiului. In partea de sus, este legata prin tendoane de muschiul coapsei din fata, numit cvadriceps, iar in partea de jos este conectat la tibia. In ciuda dimensiunii sale mici, rotula joaca roluri cheie in functionarea genunchiului. In particular, asigura protectia si stabilitatea acestuia. De asemenea, contribuie la forta cvadricepsului in timpul miscarii picioarelor ce il implica.
Cauzele durerii de genunchi
Avand in vedere numeroasele structuri anatomice care compun genunchiul, cauzele durerii la acest nivel sunt multiple. Iata cateva cauze comune:
Entorse
O entorsa este de obicei legata de o miscare gresita sau un soc. Acest lucru provoaca daune unuia sau mai multor ligamente care compun articulatia afectata. Gradul de entorsa este clasificat (1-2-3) in functie de gradul de deteriorare a ligamentului – adica, daca este doar intins, partial rupt sau complet rupt.
Tendinita
Aceasta este o inflamatie a unuia sau mai multor tendoane, care este adesea cauzata de suprautilizarea genunchiului. Acesta este un tip comun de leziune la sportivi. Tendinita provoaca durere, mai ales la indoirea genunchiului, dar aceasta poate deveni semnificativa si poate aparea chiar si cand articulatia este in repaus.
Bursita
Aceasta este o inflamatie a bursei, mici pungi de lichid care separa oasele de alte structuri ale articulatiei, cum ar fi tendoanele si ligamentele. Bursita este de obicei cauzata de utilizarea neobisnuita sau excesiva a articulatiei.
Sindromul patelofemural
Aceasta este o cauza comuna de durere de genunchi. Este cauzat de traumatisme sau disfunctii biomecanice ale articulatiei. Rotula devine nealiniata, iar durerea poate fi simtita in partea din fata a genunchiului si in jurul rotulei. Acest lucru poate fi agravat de practica sportiva sau de miscari care implica genunchiul, cum ar fi urcarea scarilor.
Artroza genunchiului
Cunoscuta si sub denumirea de „gonartroza”, aceasta este cauzata de deteriorarea cartilajului, care absoarbe presiunea semnificativa suportata de aceasta articulatie. Cand cartilajul se uzeaza, capetele oaselor care compun genunchiul se vor freca unul de celalalt, ceea ce poate provoca un disconfort semnificativ si durere. Din pacate, osteoartrita genunchiului este comuna pe masura ce imbatranim, deoarece corpul isi pierde treptat capacitatea de a-si regenera tesuturile, inclusiv cartilajul.
Produsele naturale Genacol pentru durerea de genunchi
Cand suferiti de durere la genunchi, ganditi-va la Genacol! Linia noastra de produse naturale este special conceputa avand in vedere bunastarea articulatiilor, inclusiv a genunchilor.
Suplimentele noastre pentru sanatatea articulatiilor promoveaza sanatatea tesuturilor articulare, inclusiv a cartilajului. Acestea contin AminoLock Collagen, a carui eficacitate in reducerea durerii articulare asociate cu artroza si promovarea sanatatii articulatiilor a fost dovedita clinic prin trei studii clinice. Acesta este adesea combinat cu alte ingrediente ale caror beneficii pentru articulatii sunt, de asemenea, recunoscute. Prin gama noastra de produse, sigur vei gasi produsul potrivit pentru a-l integra in rutina ta zilnica, care sa satisfaca cel mai bine nevoile tale si sa se potriveasca conditiei tale.
Ganditi-va la Genacol Plus
Produsul Genacol Plus contine colagen Aminolock si Glucozamina, si este eficient pentru a ameliora durerile articulare in cateva saptamani. Acesta ajuta la reducerea inflamatiilor, regenerarea cartilajului si imbunatatirea mobilitatii articulare. S-a dovedit ca este deosebit de eficient in reducerea problemelor de la genunchi.
Includeti produsul Genacol Plus in rutina zilnica!